Form of Work
Książki
(6)
Artykuły
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Status
only on-site
(5)
available
(4)
Branch
Wypożyczalnia
(4)
Czytelnia
(5)
Author
Gryz Krzysztof
(1)
Hołyst Brunon
(1)
Kabat Dominik
(1)
Karpowicz Jolanta
(1)
Kopaczewski Marian
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Kubica Robert
(1)
Kurkiewicz Anna
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Madziała Marcin
(1)
Mikołajczak Stanisław
(1)
Rak Małgorzata
(1)
Szarpak Łukasz
(1)
Szewczyk Zofia
(1)
Timbrell John
(1)
Witkiewicz Zygfryd
(1)
Zradziński Patryk
(1)
Łakomy Roman
(1)
Żakowska Zofia
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(10)
Language
Polish
(10)
Audience Group
Inspektorzy bhp
(1)
Pracodawcy
(1)
Subject
Żywność
(10)
Bezpieczeństwo
(4)
Toksykologia
(3)
Bezpieczeństwo narodowe
(2)
Klęski żywiołowe
(2)
Terroryzm
(2)
Zagrożenia spowodowane przez człowieka
(2)
Zanieczyszczenie
(2)
Zatrucia
(2)
Awarie przemysłowe
(1)
Bioterroryzm
(1)
Cyberterroryzm
(1)
Dobra kultury
(1)
Elektrotermia
(1)
Epidemie
(1)
Globalizacja
(1)
Internet
(1)
Katastrofy
(1)
Migracja
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odpady
(1)
Pandemia
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Powódź
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Ratownictwo medyczne
(1)
Reagowanie kryzysowe
(1)
Stanowisko pracy
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Technika
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Urządzenia elektryczne
(1)
Wyposażenie strażaka
(1)
Zagrożenia cywilizacyjne
(1)
Zarządzanie kryzysowe
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
biologia
(1)
biotechnologia
(1)
ekologia
(1)
fizjologia
(1)
leki
(1)
prawo autorskie
(1)
przepisy
(1)
religie
(1)
trucizny
(1)
Genre/Form
Poradnik
(1)
Domain
Inżynieria i technika
(1)
12 results Filter
Authority data
Żywność (hasło przedmiotowe)
zob. też Przedsiębiorstwo produkcyjne (hasło przedmiotowe) ; Przemysł rolno-spożywczy (hasło przedmiotowe) ; Zarządzanie jakością (hasło przedmiotowe) ; Bezpieczeństwo żywnościowe państwa (hasło przedmiotowe)
No cover
Article
In basket
Racja strażaka / Dominik Kabat // W: Przegląd Pożarniczy. - 2021/1 strony 44-45.
Sygnatura CP-13.
Streszczenie: Omówiono zmiany w przepisach dotyczące wyżywienia strażaków podczas prowadzenia długotrwałych akcji ratowniczo-gaśniczych. Przypomniano dotychczasowe rozwiązania, a następnie przedstawiono aktualną definicję długotrwałej akcji ratowniczo-gaśniczej, nowe regulacje w zakresie systemu zaopatrzenia w wyżywienie oraz rodzaje żywności.
No cover
Article
In basket
Zatrucia grzybami / Marcin Madziała, Łukasz Szarpak // W: Strażak. - 2017/10 strony 48-49.
Sygnatura CP-15.
Streszczenie: Omawia problematykę zatruć grzybami, ich objawy i specyfikę.
Authority data
Bezpieczeństwo żywnościowe państwa (hasło przedmiotowe)
zob. też BHP (hasło przedmiotowe) ; Ochrona zdrowia (hasło przedmiotowe) ; Przemysł spożywczy (hasło przedmiotowe) ; Zarządzanie jakością (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Bezpieczeństwo żywności
Book
In basket
Księgozbiór czytelni: : Toksykologia
Tyt. oryg.: The poison paradox : chemicals as friends and foes, 2005.
Bibliografia strony 316-323. Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. I-21314/Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
Księgozbiór czytelni: : Bezpieczeństwo
Streszczenie: W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. IBC-2018/Czyt. (1 egz.)
No cover
Article
In basket
Sygn. CP-86
Streszczenie: Przedstawiono działanie substancji szkodliwych zawartych w popularnych produktach takich jak pomidory, ziemniaki, herbata, czekolada, ananas, gałka muszkatołowa. Opisano objawy, jakie mogą wystąpić w wyniku zatrucia oraz to, jakie leczenie zastosować.
No cover
Article
In basket
Bezpieczeństwo żywnościowe, jako element bezpieczeństwa narodowego w erze globalizacji / Zofia Szewczyk // W: Współczesne środowisko bezpieczeństwa / red. nauk. Krzysztof Rokiciński, Stanisław Mikołajczak, Oksana Oszowska. - Poznań : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa, 2016. - str. 197-207 SGSPk0022555.01.
Sygn. IBC-2200
Book
In basket
Księgozbiór czytelni: : Ochrona środowiska, ekologia, biologia
Bibliogr.
Streszczenie: W II tomie zaprezentowano mikrobiologię żywności i zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. I-19860 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. I-19858/Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm na stronach 30-33.
Zawiera: Wymagania dotyczące środków ochronnych ograniczających zagrożenia elektromagentyczne w przestrzeni pracy // Charakterystyka ekspozycji na pole-EM podczas pracy z urządzeniami do elektrotermicznej obróbki żywności.
Finansowanie: Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (Polska), Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (Polska), Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Streszczenie: W wydawnictwie przedstawiono zasady bezpieczeństwa i higieny pracy przy różnych urządzeniach wykorzystywanych do obróbki cieplnej żywności, z zastosowaniem procesów technologicznych, związanych z wytwarzaniem pola-EM (intencjonalnie lub w sposób niezamierzony, jako uboczny skutek wykorzystywania energii elektrycznej w procesie wytwarzania ciepła). Scharakteryzowano takie urządzenia do elektrotermicznej obróbki żywności, jak np.: piece konwekcyjne, kuchnie, płyty i patelnie grzejne rezystancyjne, czajniki i bojlery do grzania wody, kuchnie (płyty) indukcyjne i mikrofalowe, a także pole-EM przez nie wytwarzane. Przedstawiono wymagania prawne, dotyczące ochrony przed niepożądanymi skutkami oddziaływania pola-EM na pracujących oraz dobre praktyki i środki ochronne służące ograniczaniu niepożądanych skutków oddziaływania pola-EM emitowanego przez te urządzenia. [za Wydawcą]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. I-22084 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. I-22083 [magazyn] (1 egz.)
Book
In basket
Streszczenie: W książce opisane zostały zagrożenia naturalne i cywilizacyjne, wynikające z narastania terroryzmu, konfliktów i problemów społecznych, coraz większej liczby odnotowywanych chorób cywilizacyjnych, wyczerpania nieodnawialnych źródeł energii oraz zasobów planety, a także wielu aspektów codziennego życia niosących ze sobą brak poczucia bezpieczeństwa człowieka.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. IBC-2085, IBC-2084 (2 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. IBC-2083/Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
(Paradygmaty badań nad bezpieczeństwem ; T. 1-3)
Streszczenie: Przedmiot badań nauk o obronności obejmuje problematykę obronną państwa w zakresie systemu obronn ego państwa, teorii sztuki wojennej, w tym strategii, sztuki operacyjnej i taktyki. Przedmiotem badań tej dyscypliny są przygotowania obronne państwa i rozwój systemu obronnego państwa, w tym sił zbrojnych, a także organizacja i prowadzenie działań obronn ych, operacji wojskowych, dowodzenie oraz szkolenie wojsk. Badania w tej dyscyplinie powinny służyć tworzeniu podstaw teoretycznych i rozwojowi systemu obronnego państwa oraz teorii sztuki wojennej i kierowania wojskami. Niniejsza monografia jest próbą analizy aktualnie istniejących zagrożeń i wyzwań bezpieczeństwa wewnętrznego państwa oraz działań wskazujących na miejsce i rolę służb w ich likwidacji. Po ruszo ne w niej zostały również kwestie roli i zadań państwa w tworzeniu bezpieczeństwa w oparciu o treści zawarte w Strategii bezpieczeństwa narodowego Rzeczypospolitej Polskiej z 2014 roku.
Streszczenie: Niniejsza monografia jest próbą analizy aktualnie istniejących zagrożeń i wyzwań bezpieczeństwa wewnętrznego państwa oraz działań wskazujących na miejsce i rolę służb w ich likwidacji. Poruszone w niej zostały również kwestie roli i zadań państwa w tworzeniu bezpieczeństwa w oparciu o treści zawarte w Strategii bezpieczeństwa narodowego Rzeczypospolitej Polskiej z 2014 roku.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. IBC-2249, IBC-2204 (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again